Egen server eller delat webbhotell

webbserver

Då det nu för tiden, i ett relativt perspektiv, inte är särskilt dyrt att att ordna en egen personlig server, så är det många som är osäkra på huruvida det är värt att fortsätta använda sig av webbhotell med delade resurser. Men vad är egentligen skillnaden? Och varför spelar det någon roll? Vi har tagit en närmare titt på några av de saker som gör detta till en relevant fråga.

Webbhotell kännetecknas traditionellt sett av att det motsvarar en rätt att ha sin egen webbsida lagrat på en server där utrymme och resurser delas av flera olika sajter. I praktiken betyder detta att belastning drabbar alla sajter, oavsett om de har många användare. Om en sajt har väldigt många besökare, så kommer det på ett eller annat sätt att göra samtliga sajter långsammare och mindre användbara. Medan denna resursmässiga nackdel är en del av webbhotellen, så innebär det samtidigt att varje enskild sajt inte behöver betala lika mycket som om de hade egna resurser. Man kan se det som en sorts kollektiv betalningsmodell.

Serverlösningar innebär att man resurser från en hel dator till sitt eget förfogande, eller att man får delvisa resurser via en virtuell server. Detta innebär att man får större tillgång till olika tjänster, och kan säkerställa väldigt avancerade lösningar. I många fall så får man även rätt till ett visst mått av processorkraft och bandbredd, vilket är en garanti för att ens sajt alltid kommer att fungera. Som ett mer kostsamt och avancerat alternativ, har det blivit en lösning för de vars sajter kräver total pålitlighet.

Vilken bör man välja? Detta beror i slutändan på vad man har för behov. Nu för tiden är båda alternativen helt klart pålitliga lösningar.